D baan.
o

Wettelijk verplichte nascholing

Vrachtwagenchauffeur: Nascholing code 95

Als je graag vrachtwagenchauffeur wilt worden, moet je naast het behalen van je rijbewijs C, ook je vakbekwaamheid aan kunnen tonen. Dat doe je door aan de geldende EU-richtlijn en wettelijk verplichte basiskwalificatie te voldoen; kortweg de 'code 95' (basiskwalificatie).

Je code 95 is vijf jaar geldig. Om deze te verlengen volg je iedere 5 jaar bij Consolid 35 uur nascholing, waarvan één dag praktijktraining. Als je dit niet doet, dan krijg je bij verlenging van het rijbewijs geen code 95 bijgeschreven en kun je dus niet jouw beroep uitvoeren. 

Theorie en praktijkmodules

Van de bovengenoemde 35 uur (meestal 5 modules van 7 uur) is het noodzakelijk dat er minimaal 1 praktijkmodule van 7 uur bij zit. Je dient in deze praktijkmodule minimaal 2,5 uur achter het stuur te zitten. De andere uren bij Consolid zijn in principe theorie.

In een periode van 5 jaar tellend voor de code 95 op het rijbewijs mogen chauffeurs volgens regelgeving maximaal 1x een module 2x volgen.

Examens

Er zijn geen examens, maar er is wel een aanwezigheidsverplichting die regelmatig door CCV-inspecteurs wordt gecontroleerd. Sommige nascholingsmodules geven ook de mogelijkheid van een officieel examen, zoals bijvoorbeeld bij ADR (het internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over de weg).

Dat zijn dan ‘twee vliegen in één klap’: je krijgt de code 95 uren bijgeschreven, terwijl je je officiële ADR-certificaat via een officieel examen behaalt.

Nascholing via Consolid

In principe kunnen alle bestaande CCV-nascholingsmodules worden gevolgd. Een deel wordt door de Consolid Academy verzorgd. Een ander deel zal extern bij opleiders worden ingekocht.

Vraag naar de mogelijkheden bij jouw intercedent.

Nascholingsmodules via de Consolid Academy

THEORIE

VOOR ALLE BEROEPSCHAUFFEURS

U14 Communicatieve vaardigheden chauffeur
U15 Sociale veiligheid en omgaan met agressie
U19 Leefstijl
U21 EHBO-onderweg
U23 Digitale Tachograaf en Boordcomputers
U32 Touringcarchauffeur Basis
U45 Actualisering Vakbekwaamheid
U47 Verkeerseducatie

PRAKTIJK

EN JOUW RIJVAARDIGHEID (via verkeersschool)

W01 Het Nieuwe Rijden (HNR)
W02 Rijoptimalisatie schadepreventie

Behaal met de Consolid Academy je code 95

De Richtlijn Vakbekwaamheid stelt eisen aan jouw basiskwalificatie als aankomend beroepschauffeur en verplicht je als actieve vrachtwagenchauffeur om nascholing te volgen. Bij Consolid volg je in beide gevallen de meest geschikte nascholing. Zo helpen we je aan de juiste papieren en ga je veilig en vakbekwaam op weg.

Start bij ons je rijopleiding C

Volg een rijopleiding met code 95.
Word onze nieuwe:

Ontwikkel jezelf, blijf vakbekwaam

Bij verschillende opdrachtgevers een baangarantie! 

Blijf up to date en futureproof

Start een aanvullende opleiding via Consolid: