D baan.
o

Nooit te laat om te switchen: Yvonne werd buschauffeur op haar 51e

Een nieuwe carrière na je 50e? Yvonne Fekkes bewijst dat het nooit te laat is om te switchen! Ze liet zich op haar 51e omscholen tot buschauffeur via Consolid. Nu rijdt ze al drie jaar met een grote glimlach op de bus. Yvonne: “Als ik na een paar vrije dagen weer achter het stuur zit, denk ik altijd: heerlijk, ik mag weer bussen!”

Publicatiedatum: 3 februari 2023

Yvonne heeft haar hele leven in de horeca gewerkt. “Van kamermeisje tot assistent F&B manager: ik heb alles gedaan. Maar op een gegeven moment werd het horecawerk te zwaar. Ik voelde dat mijn lichaam dit niet zou volhouden tot mijn pensioen. Maar wat ga je dan doen op je 51e? Ik had geen idee.”

Opleiding mét baangarantie

Van het UWV krijgt Yvonne een lijstje met kansrijke beroepen, waaronder buschauffeur. “Een baan als buschauffeur sprak me direct aan. Ik ben gek op autorijden, mijn opa is ook buschauffeur geweest en het ligt in lijn met wie ik ben. Net als horeca is het een dienstverlenend beroep. Ik besloot contact op te nemen met Consolid. Dat was een heel prettig gesprek. Ik kon direct beginnen met de opleiding en kreeg ook nog eens garantie op een baan. Dat is erg fijn op deze leeftijd.”

Eigen cockpit

“Als je wat ouder bent, is het best een ding om weer in de boeken te duiken”, vervolgt Yvonne. “Ik vond het studeren pittig, maar uiteindelijk is het allemaal goed gekomen. Binnen een half jaar had ik mijn rijbewijs D op zak.” Yvonne rijdt met de bus onder andere door Groningen, Delfzijl, Drachten, Lauwersoog en Emmen. “Ik vind het heerlijk om op de bus te rijden. Het is zo’n groot apparaat waar je verantwoordelijk voor bent. Het voelt als mijn eigen cockpit waarin ik alles regel. Dat geeft een geweldig gevoel.”

Nooit uitgeleerd

Als buschauffeur is Yvonne nooit uitgeleerd. Alle buschauffeurs volgen de verplichte nascholing code 95. Dit kan bij Consolid heel eenvoudig via De Consolid Academy. Yvonne: “Via de Consolid Academy app kun je nascholingscursussen zelf zoeken en inplannen. Zo heb ik onlangs de nascholing ‘Sociale veiligheid en omgaan met agressie’ gevolgd. Elke chauffeur krijgt natuurlijk weleens te maken met een lastige situatie of agressieve reizigers of medeweggebruikers. Tijdens de cursus leer je door middel van voorbeelden en rollenspellen hoe je het beste kunt reageren. De nascholing heeft me veel nieuwe inzichten opgeleverd om met nog meer vertrouwen achter het stuur te zitten. Als buschauffeur is het vooral belangrijk om rustig te blijven en anderen de ruimte te geven. Dat is ook een stuk minder stressvol voor jezelf.”

Ook een carrièreswitch maken mét baangarantie? Check de vacatures.