D baan.
o

Henny werd op zijn 57e buschauffeur: “Dit had ik 20 jaar eerder moeten doen”

Je bent nooit te oud voor een carrièreswitch. Dat bewijst Henny de Heer (60). Hij werd op zijn 57e buschauffeur bij Consolid: “Ik ben elke dag blij dat ik deze stap heb gemaakt.”

Publicatiedatum: 20 september 2022

Henny heeft zijn hele leven als horlogemaker bij een importeur gewerkt. Waarom maakte hij op zijn 57e de switch naar buschauffeur? “Ik heb 35 jaar bij hetzelfde bedrijf gewerkt en had het daar altijd naar mijn zin. Tot ik een aantal jaar geleden een nieuwe chef kreeg waar ik niet mee door een deur kon. Ik verloor mijn plezier in het werk en heb uiteindelijk zelfs mijn baan opgezegd. Opeens zat ik thuis en dacht ik: wat ga ik nu doen? Ik heb nooit iets anders gedaan dan horloges repareren.”

Gouden tip

Gelukkig komt de overbuurman van Henny met de gouden tip. “Mijn overbuurman en zijn dochter werken allebei als buschauffeur. Toen hij vertelde dat ze staan te springen om nieuwe mensen was ik direct enthousiast. Ik zit namelijk graag op de weg. Ik rijd elk jaar 25.000 kilometer met de motor en 40.000 kilometer met de auto. Daarnaast houd ik van een praatje. Dat komt als buschauffeur natuurlijk goed van pas.”

Examen doen

Op advies van zijn overbuurman neemt Henny contact op met Consolid voor een baan als buschauffeur bij Qbuzz. “Consolid kon mij een opleiding met baangarantie bieden. Na een psychologische test en een rijtest mocht ik direct beginnen met de opleiding. Dat was trouwens best even spannend. Ik ben dyslectisch en had al 35 jaar niet meer in de studieboeken gezeten. Opeens moest ik weer studeren. Maar mijn passie om buschauffeur te worden nam de overhand. Ik ben me suf gaan leren en heb de theorie- en praktijkexamens in drie maanden gehaald.”

Geen dag hetzelfde 

Inmiddels zit Henny alweer twee jaar achter het grote stuur en heeft hij daar nog geen dag spijt van gehad. “Dit had ik 20 jaar eerder moeten doen. Ik kom op zoveel plekken. Ik rijd voor Qbuzz het streekvervoer in Alblasserdam en Gorinchem, maar ook het stadsvervoer in Dordrecht. Die afwisseling vind ik geweldig. Daarnaast is geen passagier hetzelfde. Je krijgt vrolijke mensen in je bus, maar ook chagrijnige. De sport is om iemand dan toch voor je te winnen met een vriendelijke begroeting. Vaak steken ze bij het uitstappen dan nog even hun hand op via de spiegel. Daar doe ik het voor.”

Blije bankrekening  

Ook Henny’s bankrekening wordt blij van zijn nieuwe carrière. “Toen ik mijn eerste salarisstrookje kreeg heb ik Consolid gebeld om te vragen of ze een fout hadden gemaakt. Dit was toch veel te veel? Maar het klopte gewoon. Ik verdien zeker 1.000 euro per maand meer dan bij mijn oude werk. Mijn vrouw en ik weten bijna niet wat we met al dat extra geld moeten”, lacht Henny. “We hebben een nieuwe auto gekocht en we gaan volgend jaar op vakantie naar Australië. Dat is al jaren onze grote wens. En nu kan het eindelijk. Een droomverhaal.”

Ook een carrièreswitch maken met baangarantie? Check de vacatures hier: Consolid vacatures | Werken bij Consolid - Consolid