D baan.
o

Sollicitatietips: Jouw gids voor een succesvol sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek gepland? Dat is natuurlijk supertof! Maar wel een beetje spannend… Hoe pak je zo’n sollicitatiegesprek dan aan? Het sollicitatieproces kan een uitdagende en soms stressvolle periode zijn, maar met de juiste voorbereidingen kun je je kansen vergroten op het krijgen van jouw droombaan. Tijdens een sollicitatiegesprek krijg je eigenlijk gewoon de kans om jezelf te verkopen. En daar moet je gebruik van maken!

Deze sollicitatietips stomen jou helemaal klaar om jezelf te presenteren als een sterke kandidaat en indruk te maken op potentiële werkgevers: 

 • Doe onderzoek: Het is belangrijk dat je van tevoren goed onderzoek doet naar het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert. Begrijp wat het bedrijf doet en waar het voor staat, maar ook wat de functie waarop je solliciteert nou precies inhoudt. Identificeer dan hoe jouw vaardigheden en ervaringen aansluiten bij de vereisten van de functie en het bedrijf.

 • Werk je cv bij: Zorg ervoor dat jouw cv up-to-date is. Stem je cv af op de specifieke functie waarvoor je solliciteert. Vermeld je meest relevante werkervaring, vaardigheden en prestaties. Stuur je cv op of neem hem mee!
   

 • Oefen je sollicitatiegesprek: Oefen bijvoorbeeld alvast met veel voorkomende vragen tijdens sollicitatiegesprekken. Denk ook alvast na over concrete voorbeelden die je kunt gebruiken om jouw vaardigheden te kunnen onderbouwen. Gebruik hier bijvoorbeeld actiegerichte taal voor. Een voorbeeld van actieve taal is, in plaats van te zeggen "verantwoordelijk voor het beantwoorden van klantvragen", zou je actiegerichte taal gebruiken zoals "beantwoordde dagelijks klantvragen en verstrekte snelle en effectieve oplossingen."

Oefen ook je lichaamstaal, stemgebruik en presentatievaardigheden om zelfverzekerd over te komen tijdens het gesprek.

 • Wat doe je aan? Of de functie waarvoor je solliciteert nou erg formeel is of niet, een verzorgde uitstraling is wat telt. Kleed je op een manier die bij jou past en waarin je je comfortabel voelt, maar waarmee je professioneel genoeg mee overkomt. Je kledingkeuze weerspiegelt wie je bent als persoon, dus blijf authentiek. Gebruik deze kans om een positieve indruk achter te laten.  
   

 • Kom op tijd: Door op tijd te komen geef je een positieve eerste indruk. Dit kan natuurlijk in jouw voordeel werken. Daarnaast toon je aan dat je betrouwbaar bent, respect hebt voor de tijd van de ander en serieus bent over de functie en het bedrijf waarvoor je solliciteert.  
   

 • Wees authentiek: Wees gewoon jezelf! En wees eerlijk over je sterke punten, maar ook over je ontwikkelgebieden. Werkgevers waarderen authenticiteit en oprechtheid bij kandidaten.
   

 • Luister goed, maar stel zelf ook vragen: Laat de persoon bij wie je op gesprek bent uitpraten, luister aandachtig. Op deze manier toon je respect en Wees zeker niet bang om zelf vragen te stellen. Dit laat juist zien dat je nieuwsgierig bent en dit geeft jou nog de kans om alles te vragen wat misschien nog niet helemaal duidelijk voor jou is.  
   

 • Wees geduldig en blijf positief: Het sollicitatieproces kan soms lang duren en afwijzingen zijn onvermijdelijk. Wacht het rustig af en laat een eventuele afwijzing motivatie zijn voor jouw volgende sollicitatie.

Met deze sollicitatietips ben je helemaal klaar om jezelf te presenteren als een sterke kandidaat en indruk te maken op potentiële werkgevers. Blijf geduldig en positief, zelfs als het sollicitatieproces uitdagend is. Met deze aanpak vergroot je je kansen om die droombaan binnen te halen. Veel succes!

Nog geen sollicitatiegesprek gepland? Bekijk onze vacatures en solliciteer direct! Wie weet heb jij je sollicitatiegesprek eerder dan verwacht.