D baan.
o

HR manager op je 25e: Gina kreeg de kans bij Consolid

Publicatiedatum: 5 mei 2023

Gina Bakker (25) timmert flink aan de weg bij Consolid. Ze begon op haar 21e als intercedent, stapte drie jaar later over naar de HR afdeling op het hoofdkantoor en is in februari dit jaar gepromoveerd tot HR manager. We spreken Gina over haar drijfveren, ambities en visie op HR. Gina: “We kijken verder dan leeftijd of studie. Talent en de wil om te ontwikkelen zijn veel belangrijker dan een diploma.”

Collega’s omschrijven Gina als vastberaden en gedreven. Dat zat er al vroeg in. Op haar 11e maakte ze een PowerPointpresentatie voor haar ouders om te onderbouwen waarom ze een laptop nodig had. “Ik zat net op de middelbare school en wilde bijles geven aan kinderen op de basisschool”, vertelt Gina. “Daar had ik een laptop voor nodig. Die kreeg ik niet zomaar. Mijn ouders vonden het belangrijk dat ik kon verklaren waarom ik iets wilde. Dus maakte ik een PowerPoint voor ze. Ik werd van huis uit gestimuleerd om ondernemend te zijn.”

“Mijn droom was gevangenisdirecteur worden”

Gevangenisdirecteur worden

Na de havo kiest Gina voor hbo-bedrijfskunde. Na acht weken raadt haar mentor haar aan om deeltijd te studeren. “Hij zei: volgens mij gaat dit te traag voor je. Heb je ooit aan deeltijd studeren gedacht? Dat leek me wel wat. Ik wilde altijd al werken en geld verdienen. En had mijn hele carrièrepad al uitgestippeld. Mijn droom was gevangenisdirecteur worden. Het gevangeniswezen heeft me altijd geïnteresseerd. Hoe belanden mensen daar? Wat is de invloed van hun omgeving? En aan wie is het om te bepalen of je goed of slecht bent? Het leek me heel mooi om vanuit die rol mensen te helpen.”

Menselijk stuk

Na twee jaar bedrijfskunde switcht Gina naar deeltijd communicatie. “Dat paste toch meer bij mij. Ik ben communicatief sterk en werk het liefst met mensen. Naast mijn studie ging ik aan de slag als intercedent bij een detacheerder in de bouw. Het was een hele commerciële functie. Ik heb veel geleerd, maar ik miste het menselijke stuk. Het echt iets kunnen betekenen voor anderen. Een vriendin raadde me toen aan om eens met Consolid te praten.”

“Consolid is een familiebedrijf en dat voel je”

Familiebedrijf met oprechte aandacht

Bij haar eerste gesprek wordt Gina geraakt door het oprechte karakter van de organisatie. “Dat merk je direct als je binnenstapt bij de receptie. Er werken veel verschillende mensen en er is een goede balans tussen persoonlijkheden. Vooral het mensgerichte sprak me erg aan. Consolid is een familiebedrijf en die familiecultuur voel je. Er is oprechte aandacht voor de toekomst van de mensen die er werken. Zowel voor de flexwerkers als de interne medewerkers. Uitgangspunt is dat iedereen kan blijven meedoen, privé en professioneel. Zaakwaarnemerschap noemen we dat hier.”

Dit is werkgeluk

Een week later begint Gina op haar 21e als intercedent personenvervoer op de vestiging in Rotterdam. “Een uitdagende functie. Je bent aan de ene kant een sparringpartner voor de opdrachtgever en aan de andere kant bouw je een persoonlijke band op met de flexkrachten. Soms help je mensen die in een uitzichtloze situatie zitten aan een tweede kans op de arbeidsmarkt. Vervolgens zie je dat ze na een jaar een huis kopen en kinderen krijgen. Dat is voor mij werkgeluk: dat je echt iets kunt betekenen voor mensen.”

“Als je hier langer werkt, verpand je je hart aan het bedrijf”

Hart verpand aan Consolid

Na drie jaar begint het bij Gina – die inmiddels senior intercedent is - te kriebelen. “Ik heb als intercedent veel geleerd over verschillende type mensen, maar ik was toe aan een nieuwe stap. Dat heb ik eerlijk aangegeven bij mijn manager. Zij zei toen: heb je de functie voor Junior HR adviseur op het hoofdkantoor gezien? Ik ga je missen als je het doet, maar het zou goed bij je passen. Mijn manager had gelijk. Ik vind niks zo interessant als dynamieken tussen mensen en hoe mensen zich bewegen in organisaties. Ook leek het me mooi om te bouwen aan de organisatie Consolid. Als je hier langer werkt, verpand je je hart aan het bedrijf.”