D baan.
o

Een baan uit duizenden: Thymen werkt als passagiersassistent op Schiphol

Van webdeveloper tot passagiersassistent: Thymen (26) gooide het roer om en werkt via Consolid voor Axxicom op Schiphol. Hier helpt hij passagiers die ondersteuning nodig hebben om van A naar B te komen. Een actieve, afwisselende en vooral hele dankbare baan. Thymen: “Ik heb de mooiste gesprekken en zet soms wel 25.000 stappen per dag.”

Thymen begint zijn loopbaan als webdeveloper. Eerst voor een bureau, daarna zelfstandig. Tot hij met een burn-out thuis komt te zetten. “Het werk als zzp’er brak me op. Ik pakte alles aan en wilde het perfect doen. Dat hield ik niet vol. Ik besloot iets totaal anders te doen. Weg achter het computerscherm, lekker actief en het liefst met mensen. Mijn vriendin is stewardess en wees me op de baan van passagiersassistent op Schiphol. Dat leek me perfect. Je begeleidt passagiers die hulp nodig hebben. Dat kan iemand op leeftijd zijn of een passagier met een gebroken been.”

Selectieprocedure

Thymen vindt een vacature bij Consolid en solliciteert. Na een kennismakingsgesprek en een screening mag hij beginnen met de training. “Omdat je achter de douane werkt, is een screening onderdeel van de selectieprocedure. Je mag bijvoorbeeld niet in aanraking zijn geweest met justitie. Na de screening kon ik starten met de tweedaagse training. Je leert dan alles over Schiphol en het omgaan met verschillende culturen. De eerste drie dagen loop je mee met een andere passagiersassistent. Dat is fijn, want Schiphol is ontzettend groot en dat is in het begin best overweldigend.”

Op zijn duimpje

Inmiddels kent Thymen Schiphol op zijn duimpje. “Het duurde denk ik drie weken tot ik echt goed mijn weg kon vinden. In het begin vond ik het best spannend. Waar is bijvoorbeeld Gate C6? Gelukkig vind je met de Schiphol-app makkelijk je weg en anders zijn er altijd collega’s in de buurt aan wie je de weg kan vragen. Uiteindelijk is Schiphol gewoon een geweldige plek om te werken. Het verveelt nooit. Ik kom echt op alle plekken van het vliegveld, soms zet ik wel 25.000 stappen per dag. ”

Onvergetelijke gesprekken

Het leukste aan het werk? “De gesprekken met passagiers”, vertelt Thymen. “Je komt met zoveel verschillende mensen en culturen in aanraking. Van een oudere man uit India tot een meisje dat op vakantie haar been heeft gebroken. Mensen waarderen het enorm dat je hen helpt en interesse toont. Laatst begeleidde ik een man die op weg was naar zijn moeder die snel zou overlijden. Helaas werd zijn vlucht geannuleerd. Dan probeer je iemand te helpen door een luisterend oor te bieden. Uiteindelijk hebben we toen – ondanks de verdrietige situatie - een mooi gesprek gehad. Het is fijn dat je iets voor iemand kunt betekenen.”

Voor Thymen is het een baan uit duizenden: “Ik ga nooit met tegenzin. Geen dag is hetzelfde, ik kan iets doen voor mensen en ben lekker in beweging. Precies waar ik naar op zoek was.”

Ook afwisselend en dankbaar werk doen op Schiphol? Check hier de vacatures.