D baan.
o

Drie generaties Mortier over hun talent, competenties en vaardigheden

Publicatiedatum: 6 mei 2021

Je kunt eigenlijk niet tot ondernemer worden opgeleid. Het is iets waar je in groeit. Het is gaandeweg ontdekken wat je als talent, kennis en eigenschappen meebrengt en wat je on the job leert, vrijwillig of niet. Zullen we maar zeggen. Competenties, vaardigheden, ervaring, talent en toekomstverwachtingen zijn uiteraard elementen waar Consolid met flexkrachten voortdurend aandacht voor heeft. Consolid zelf bestaat nu ruim dertig jaar. Een mooi moment om eens te kijken hoe drie generaties Mortier hun eigen ontdekkingstocht als ondernemers en werknemers binnen het bedrijf hebben gemaakt of aan het maken zijn.

“Ik was zelf het bedrijf nooit gestart”, zegt huidige directeur en eigenaar Dennis Mortier. “Mijn vader (Ricus) heeft absoluut de juiste eigenschappen om iets te beginnen. Met een idee, met een heel goed idee dertig jaar geleden, en zijn enorme voorwaartse kracht die soms alle kanten op ging in die jaren, gewoon beginnen. Onderweg kijken wat je tegenkomt en daar mee dealen. Ik ben zelf wat rustiger van aard, iemand van verder bouwen, eerst goed nadenken en dan pas doen, de organisatie professionaliseren, mogelijkheden aan elkaar verbinden en dan rustig met focus verder gaan. En mijn dochter bezit - naast haar interesse in cijfers - hele belangrijke soft skills die je nodig hebt als je een organisatie wilt leiden.”

Oneindige nieuwsgierigheid

Maar het Mortier DNA heeft ook zeer belangrijke persoonlijkheidskenmerken die kennelijk van generatie op generatie door worden gegeven: de eerste is een eindeloze nieuwsgierigheid naar alles wat je maar kunt bedenken. Mortiers zijn omnivoren in het lezen, kijken, uitzoeken van ‘alles wat je maar kunt bedenken’. “Het is heel grappig om dat ook bij mijn dochter te herkennen. Als je zo breed geïnteresseerd bent, veel weet en altijd openstaat voor zienswijzen, kun je ook dingen in een context plaatsen en verbanden leggen. Dat is enorm belangrijk als je aan het hoofd van een onderneming staat”, zegt Dennis. “Je krijgt met veel zaken te maken die misschien niet direct je interesse zouden hebben, maar waar je wel in moet duiken. Dan komt dit heel goed van pas.”

Kansen zien

Een tweede eigenschap is het zien van kansen. Een ondernemer is uiteraard altijd op de loer naar nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden. In het geval van Consolid om nog meer mensen te helpen aan werk dat zij willen doen, aan het vinden van werk dat hen verder helpt in hun loopbaan. Waar Ricus het gat in de markt zag om überhaupt chauffeurs te kunnen uitzenden - wat dertig jaar geleden nog niemand deed -, zag Dennis bijvoorbeeld een mooie kans in de bezorging van boodschappen. Er werken al vijftien jaar lang bezorgers van Consolid bij Albert Heijn online. “Ik denk dat wij heel vroeg de mogelijkheden hebben gezien in de e-commerce en die zien we tot op de dag van vandaag nog altijd natuurlijk. En niet alleen bij deze supermarkt. We kijken voortdurend naar nieuwe banen, nieuw werk dat ontstaat binnen de wereld van transport en logistiek.” Zo was Consolid er ook al vroeg bij om drone piloten op te gaan leiden om pakketjes te kunnen gaan bezorgen op termijn. De drone piloten zijn er al en kunnen direct ingezet gaan worden als de markt er klaar voor is. Tot die tijd werken zij ook als chauffeurs bij Consolid.

Leren on the job

Dertig jaar lang een onderneming leiden, en Dennis doet dit nu al sinds 2008, betekent dat je in goede tijden en in minder goede tijden terecht komt. “Er komt veel op je af wanneer de economie in een crisis zit of er plotseling een wereldwijde pandemie is”, zegt Dennis. “Ik ben dan eigenlijk op mijn best weet ik nu. Dat weet je niet van tevoren, maar dat ontdek je gaandeweg. Maar vergis je niet, het betekent niet dat ik er nooit van wakker lig. Je hebt een grote verantwoordelijkheid voor de mensen die bij en voor je werken en die voel ik altijd. Maar ik zie ook altijd wat er moet gebeuren in die spannende situatie, wat de te nemen stappen zijn. Ik kan erop vertrouwen dat we met een goede oplossing komen, ook al heb je die niet meteen voor handen. En je weet ook dat je dan soms ingrijpende maatregelen moet nemen en die op een juiste manier moet kunnen communiceren. Dat heb ik moeten leren, je bent hier nooit voor opgeleid. Maar je weet dat je het in het belang doet van zoveel mensen wiens toekomst bij Consolid ligt. En dat geeft mij heel veel energie. En ook veel energie en motivatie om nog lang door te bouwen met Consolid. Dochter Floor werkt nu voor het eerst binnen de onderneming, een paar dagen per week naast haar studie. Zij ziet een toekomst voor haarzelf binnen de organisatie. “En ook voor haar zal het een mooie en interessante ontdekkingstocht worden”, weet haar vader al.