D baan.
o

Steeds meer vrouwen worden buschauffeur: Iris (29) vertelt

Buschauffeur een mannenberoep? Allang niet meer. Steeds meer vrouwen kiezen voor een baan op de bus. Iris (29) gooide ‘het stuur’ om en volgde via de Consolid Academy een opleiding tot buschauffeur. Hoe bevalt haar nieuwe carrière? “Het voelt niet als werk.”

Na verschillende banen heeft Iris (29) haar roeping gevonden. Achter het stuur van de bus voelt ze zich als een vis in het water. “Ik werkte als machine operator. Een zware baan die ik niet nog jaren ging volhouden. Toen kwam ik op Facebook een opleidingsvacature tot buschauffeur van Consolid tegen. Ik mag altijd graag autorijden en Consolid betaalt een groot deel van de opleiding, dus dit leek me perfect.”

Super trots

Om in aanmerking te komen voor de opleiding, doen alle sollicitanten eerst een online capaciteitentest. “Ik was super zenuwachtig”, vertelt Iris. “De oefentesten waren moeilijk. Maar de echte test haalde ik met twee vingers in m’n neus. Daarna mocht ik door voor de opleiding via de Consolid Academy. Voor het theoriegedeelte volg je een cursus van twee weken in een klasje. Ik ben geen theorie-persoon, maar op deze manier was het goed te doen. We werden heel goed begeleid door de leraar. Het praktijkgedeelte lag me weer veel beter. Uiteindelijk heb ik alles in een keer gehaald. Ik ben super trots op mezelf.”

10 jaar eerder moeten doen

Inmiddels rijdt Iris een paar maanden op de bus. “Dit had ik 10 jaar eerder moeten doen! Het is zo leuk, het voelt niet als werk. Als ik thuis zit, denk ik: wanneer mag ik weer aan het werk? Ook het contact met passagiers is top. Ik heb vroeger sociale angsten gehad, dus dat vond ik vooraf best spannend. Worden mensen misschien boos als je te laat bent? Maar iedereen is heel aardig. Ja, dit kan ik nog jaren blijven doen.”

Wil jij ook het stuur omgooien? Check onze opleidingsvacatures tot buschauffeur in jouw regio!

Lees ook het verhaal van Saskia.