D baan.
o

Steeds meer vrouwen worden buschauffeur: Saskia (39) vertelt

Buschauffeur een mannenberoep? Allang niet meer. Steeds meer vrouwen kiezen voor een baan op de bus. Saskia (39) gooide ‘het stuur’ om en volgde via de Consolid Academy een opleiding tot buschauffeur. Hoe bevalt haar nieuwe carrière? “Ik zit met een big smile achter het stuur.”

Saskia begint drie jaar geleden haar eigen hondenuitlaatservice, maar krijgt het bedrijf helaas niet van de grond. “Via het UWV kwam ik bij het kleinschalig OV terecht. Perfect werk voor mij”, vertelt ze. “Autorijden is mijn hobby en werken op de weg heeft me altijd getrokken. Ik heb op mijn 19e ook een tijdje gewerkt als vrachtwagenchauffeur.”

Na een tijdje merkt Saskia dat steeds meer grote bussen de lijnen van het kleinschalig OV overnemen. “Ik wilde niet zonder werk komen te zitten. Een collega zei dat ik eens bij Consolid moest informeren naar een opleiding tot buschauffeur. Ik werd in december 2022 uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Daarna ging het rap.”

Big smile achter het stuur

In totaal doet Saskia 10 maanden over het opleidingstraject. “Ik heb alles in één keer gehaald. Het was best zwaar in combinatie met mijn baan op het kleinschalig OV, maar je wordt goed begeleid. Het theoriegedeelte is een klassikale cursus van twee weken. Het is fijn dat je met je trainer en de klas kunt overleggen als je iets niets snapt. Het praktijkgedeelte vond ik alleen maar leuk. Ik heb alle lessen met een big smile achter het stuur gezeten.”

Waanzinnige zonsopgangen

Afgelopen november is Saskia begonnen op de bus. “Het is geweldig! Ik rijd door mooie omgevingen en zie de meest waanzinnige zonsopgangen. Daarnaast houdt de variatie in bussen het afwisselend. De ene keer rijd je in een dubbeldekkerbus en dan weer in een harmonicabus of een 12-meter bus. Ik vind het heerlijk om alleen te rijden en alles zelf te regelen.”

Terug achter het grote stuur

Na 20 jaar zit Saskia dus weer achter het grote stuur. “Het grote stuur heeft me altijd getrokken. De vrachtwagenwereld was 20 jaar geleden echt een mannenwereld. Ik was toen jong en stoer en vond het fantastisch. Op de bus zie je steeds meer vrouwen. Op mijn stalling heb je zelfs een Whatsapp groep met alleen de vrouwelijke collega’s. Dat zijn er al 24! We bespreken werkzaken en gaan soms wat leuks doen. Uit eten bijvoorbeeld.”


Wil jij ook het stuur omgooien? Check onze opleidingsvacatures tot buschauffeur in jouw regio!

Lees ook het verhaal van Iris.