D baan.
o

Steeds meer vrouwen worden buschauffeur: Monique (57) vertelt

Buschauffeur een mannenberoep? Allang niet meer. Steeds meer vrouwen kiezen voor een baan op de bus. Monique (57) gooide ‘het stuur’ om en volgde via Consolid Academy een opleiding tot buschauffeur. Hoe bevalt haar nieuwe carrière? “Ik kan nu eindelijk mijn meisjesdroom waarmaken.”

Monique (57) heeft haar hele leven in de schoonmaak gewerkt. Na 35 jaar besluit ze de schoonmaakdoek in de ring te gooien. “Ik was het werk in de schoonmaak zat en wilde niet nog 10 jaar tot mijn pensioen zo doorgaan”, vertelt ze. “Het rijden in een groot voertuig heeft me altijd getrokken. Mijn broer was vrachtwagenchauffeur en ik ging vaak met hem mee. Toen mijn ouders na de middelbare school vroegen wat ik wilde worden, zei ik: vrachtwagenchauffeur of buschauffeur. Maar mijn ouders zagen dat niet zitten. De bloemschikschool vonden ze meer geschikt voor een meisje. Tja, het waren andere tijden.”

Te oud?

Op haar 56e maakt Monique alsnog haar meisjesdroom waar. “Ik ging met mijn dochter in een grote touringcar naar een concert. Na afloop zei ze: mama, je hebt de hele reis met een grote glimlach in die bus gezeten. Waarom ga je niet proberen om buschauffeur te worden? Ik dacht dat ik veel te oud was, maar ben toch gaan Googelen. Ik stuurde ’s avonds een mailtje naar Consolid en de volgende dag kreeg ik al een berichtje of ik op gesprek wilde komen.”

Terug in de schoolbanken

Monique besluit ervoor te gaan. “Ik ben vorig jaar februari begonnen met de opleiding via de Consolid Academy. Dat vond ik best pittig naast mijn baan in de schoonmaak. Ook had ik al 35 jaar niet in de schoolbanken gezeten. Gelukkig volg je de theorielessen klassikaal met een trainer. Daar heb ik veel aan gehad. We hadden een heel gezellig klasje. In een Whatsappgroep hielden we contact en hielpen we elkaar met vragen. Het eerste theorie-examen haalde ik net niet. De paniek sloeg toe, maar mijn trainer zei: als je het echt wil, dan kun je het. Een paar dagen later haalde ik de herkansing. Daarna heb ik met de buurvrouw een fles bubbels opengetrokken.”

Het praktijkgedeelte gaat Monique een stuk makkelijker af. “Ik vond het geweldig. De lessen vlogen voorbij. Je voelt je oppermachtig in zo’n bus en kijkt over alles en iedereen heen. Afgelopen november ben ik in een keer voor mijn praktijkexamen geslaagd.”

Met een glimlach naar je werk

Monique is net gestart op de bus. “Ik vind het geweldig. Het rijden, maar ook het contact met de passagiers. In een vrachtwagen zit je alleen, maar in de bus heb je veel aanspraak. Ik ben zo blij dat ik deze stap heb gezet. Het werk in de schoonmaak hield ik niet meer vol, maar nu ga ik weer elke dag met een glimlach naar mijn werk.”

Wil jij ook het stuur omgooien? Check onze opleidingsvacatures tot buschauffeur in jouw regio!

Lees ook het verhaal van Gerda.