D baan.
o

Steeds meer vrouwen worden buschauffeur: Gerda (58) vertelt

Buschauffeur een mannenberoep? Allang niet meer. Steeds meer vrouwen kiezen voor een baan op de bus. Gerda (58) gooide ‘het stuur’ om en volgde via de Consolid Academy een opleiding tot buschauffeur. Hoe bevalt haar nieuwe carrière? “Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt.”

Gerda werkte jarenlang in de administratie en maakte in 2019 de overstap naar kleinschalig OV. “Ik was altijd al gek op autorijden. Het kleinschalig OV was dus een logische stap. Ik vond het besturen van een 8-persoonsbusje zelfs zo leuk, dat ik ben gaan rondvragen: hoe kom ik op die grote bus? Dat bleek via Consolid te gaan.”

Schouders eronder

In 2022 start Gerda met de opleiding tot buschauffeur via de Consolid Academy. “Het was behoorlijk pittig om naast mijn werk de opleiding te volgen”, vertelt Gerda. “Ik wilde graag alles in één keer doorlopen. Dus ik heb mijn schouders eronder gezet en ben ervoor gegaan. Dat was in februari. Uiteindelijk haalde ik in juni mijn rijbewijs. Nu heb ik van mijn hobby mijn beroep gemaakt. Dat is toch geweldig?”

Machtig mooi

Gerda heeft nog geen dag spijt gehad van haar carrièreswitch. “Ik vind het machtig mooi. Geen dag is hetzelfde. Dat rondje om de kerk is echt verleden tijd. Ik rijd stadsdiensten in Emmen, maar ga ook naar Groningen en Drachten. Bovendien is het contact met collega’s heel goed. Iedereen is behulpzaam, met vragen kan ik altijd bij iemand terecht. En in de kantine is het gezellig.”

Steeds meer vrouwen

Zitten er in die kantine dan overwegend mannen? “Je ziet steeds meer vrouwen. Ik denk dat een kwart van de buschauffeurs in Emmen vrouw is”, antwoordt Gerda. “Natuurlijk hoor je soms wat mannenpraat aan tafel. Maar ik kom uit een mannenhuishouden en ben wel wat gewend.”

Wil jij ook het stuur omgooien? Check onze opleidingsvacatures tot buschauffeur in jouw regio!

Ook Monique gooide het stuur om, lees haar verhaal hier.