D baan.
o

Esmee (38) liet zich omscholen tot buschauffeur via Consolid

Esmee Koster (38) begon haar carrière in de zorg, maakte na vijf jaar de overstap naar de regiotaxi en werkt nu als buschauffeur bij Consolid. Ook haar man liet zich omscholen tot buschauffeur. Esmee: “We zeggen weleens tegen elkaar: dit hadden we 10 jaar eerder moeten doen.”

Op haar 19e begint Esmee haar loopbaan als verzorgende in de verpleging. “Ik werkte met cliënten met zware dementie en stond bijna 40 uur per week op de gesloten afdeling. De zorg staat enorm onder druk en ik verloor mezelf in het vak. Het was niet vol te houden. Na vijf jaar besloot ik om iets heel anders te doen.”

Van zorg naar regiotaxi

Esmee komt in het zieken- en regiovervoer terecht. “Ik reed mensen van en naar het ziekenhuis. Of bracht mensen met een mobiliteitsbeperking die er een dagje uit wilden naar hun bestemming. De perfecte stap. Ik vind autorijden het meest ontspannende dat er is en werk graag met mensen. ”Na acht jaar gaat Esmee via de regiotaxi als onderaannemer aan de slag voor een OV vervoersmaatschappij. “Met een 8-persoonsbusje nam ik lijnen over met te weinig passagiers om grote bussen te laten rijden. Ook kwam ik zo van de taxi cao in de openbaar vervoer cao terecht. In de openbaar vervoer cao is alles veel beter geregeld en verdien je een stuk meer.”

Heft in eigen handen

Bijna vijf jaar lang rijdt Esmee als onderaannemer in het openbaar vervoer tot ze van haar werkgever hoort dat ze haar willen terug schalen in de taxi cao. “Dat wilde ik absoluut niet. Qua salaris en voorwaarden zou ik er dan een stuk op achteruit gaan.” Esmee besluit het heft in eigen handen te nemen en solliciteert bij Consolid voor een baan als buschauffeur. Ze wordt aangenomen en kan na haar vakantie beginnen met de opleiding bij de Consolid Academy. Maar dan verandert alles. Esmee: “Na lang proberen bleek ik na onze vakantie zwanger van een tweeling. Ik was al begonnen met de opleiding en had de eerste testen gehaald, maar zag mezelf niet met een dikke toeter achter het stuur zitten en heb aan de bel getrokken bij Consolid. Zij waren gelukkig heel begripvol en dachten direct mee. Ik kon stoppen met de opleiding, mijn gehaalde testen bleven staan en als ik er weer aan toe was kon ik direct beginnen. Zo kon ik in alle rust genieten van mijn zwangerschap.”