D baan.
o

Wettelijk verplichte nascholing

Buschauffeur: Nascholing code 95

Als je graag buschauffeur wilt worden, moet je naast het rijbewijs D ook je vakbekwaamheid aan te kunnen tonen. Dat doe je door aan de geldende EU-richtlijn en wettelijk verplichte basiskwalificatie te voldoen; kortweg aangeduid met de code 95 (basiskwalificatie).

Je code 95 is vijf jaar geldig. Om deze te verlengen volg je iedere 5 jaar bij Consolid 35 uur nascholing, waarvan één dag praktijktraining. Als je dit niet doet, dan krijg je bij verlenging van het rijbewijs geen code 95 bijgeschreven en kun je dus niet jouw beroep uitvoeren.

Theorie en praktijkmodules

Van de bovengenoemde 35 uur (meestal 5 modules van 7 uur) is het noodzakelijk dat er minimaal 1 praktijk module van 7 uur bij zit. Je dient in deze praktijk minimaal 2,5 uur achter het stuur te zitten. De andere uren bij Consolid zijn in principe theorie.

In een periode van 5 jaar tellend voor de code 95 op het rijbewijs mogen chauffeurs volgens regelgeving maximaal 1x een module 2x volgen.

Examens

Er zijn geen examens, maar er is wel een aanwezigheidsverplichting die wordt gecontroleerd door CCV-inspecteurs.
Sommige nascholingsmodules geven ook de mogelijkheid van een officieel examen.

Nascholing via Consolid

Als je bij Consolid in dienst bent krijg je ieder jaar een nascholingsmodule gratis aangeboden.

Behaal met de Consolid Academy je code 95

De Richtlijn Vakbekwaamheid stelt eisen aan jouw basiskwalificatie als aankomend beroepschauffeur en verplicht je als actieve vrachtwagenchauffeur om nascholing te volgen. Bij Consolid volg je in beide gevallen de meest geschikte nascholing. Zo helpen we je aan de juiste papieren en ga je veilig en vakbekwaam op weg.

Start bij ons je rijopleiding D

Volg een rijopleiding met code 95.
Word onze nieuwe:

Ontwikkel jezelf, blijf vakbekwaam

Bij verschillende opdrachtgevers
een baangarantie! 

Blijf up to date en futureproof

Start een aanvullende 
opleiding via Consolid: