D baan.
o

Klaar voor een gezonde levensstijl onderweg?

Ben jij voor je werk veel onderweg? Zit je bijvoorbeeld veel achter het stuur in de auto, bus of vrachtwagen? Dan hebben wij een aantal handige tips voor jou voor om gezond te blijven!

Bij beroepen waarbij je veel onderweg bent is het soms lastig om een gezonde levensstijl aan te houden. Hoe zorg je er dan wel voor een gezonde levensstijl onderweg? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet voor een gezondere levensstijl:  

 • Neem je eigen eten mee: Een van de sleutels om gezond te eten is van tevoren plannen wat voor eten je meeneemt op een werkdag. Neem de tijd om je maaltijden en snacks van tevoren te plannen en voor te bereiden. Hiermee voorkom je dat je onderweg ongezonde maaltijden of snacks gaat halen. Investeer bijvoorbeeld in een goede koeltas of lunch box om gezonde opties mee te nemen, zoals gesneden groenten, fruit, noten, yoghurt en volkoren crackers. Op deze manier heb je altijd iets gezonds bij de hand en hoef je niet te vertrouwen op ongezonde fastfoodopties. 
   

 • Kies voor gezonde opties onderweg: Mocht het niet lukken om zelf je eigen eten mee te nemen, kies dan bewust waar je je eten gaat halen. Zoek naar gezonde opties en stop niet bij de eerste beste fastfoodketen.  
   

 • Drink voldoende water: Neem een grote fles water mee en haal onderweg geen ongezonde dranken, zoals frisdrank. Ben je water zat? En ben je toe aan een andere smaak? Kies voor een gezonde optie, stop bijvoorbeeld munt en limoen in je fles water voor een frisse smaak.  
   

 • Beweeg regelmatig: Het is begrijpelijk dat je veel tijd zittend doorbrengt als je veel onderweg bent, maar het is belangrijk toch manieren te vinden om regelmatig te bewegen. Maak gebruik van tussenstops om even uit te stappen en een korte wandeling te maken. Dit kan bij een tankstation zijn of zelfs gewoon langs de weg, als het veilig is natuurlijk.  
   

 • Plan je pauzes slim in: Als je een lange rit maakt, is het verstandig om je pauzes slim in te plannen. Probeer elke paar uur een korte pauze te nemen om even te rusten, te eten en te bewegen. Dit helpt niet alleen om fysiek actief te blijven, maar ook om mentaal fris te blijven tijdens lange ritten. 
   

 • Luister naar je lichaam: Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te erkennen wanneer je rust nodig hebt. Als je vermoeid begint te raken, neem dan een pauze en rust even uit voordat je verder gaat met rijden. Oververmoeidheid kan leiden tot verminderde alertheid en concentratie, wat gevaarlijk kan zijn als je achter het stuur zit. 
   

 • Zorg voor voldoende slaap: Een gezonde levensstijl onderweg begint eigenlijk al voordat je de weg op gaat. Onvoldoende slaap kan namelijk invloed hebben op je eetlust. Het zorgt er namelijk voor dat je meer honger krijgt, waardoor je meer gaat eten op een dag. Hierdoor kan het zijn dat je juist meer gaat snoepen/snacken onderweg.  

Met deze tips kun je onderweg gemakkelijker een gezonde levensstijl behouden, zelfs tijdens lange ritten. Door bewuste keuzes te maken op het gebied van voeding, hydratatie, beweging, pauzes en slaap, kun je ervoor zorgen dat je zowel fysiek als mentaal fit blijft, waar je ook naartoe gaat. Veilig en gezond reizen! 

Ben jij graag onderweg? Bekijk de vacatures.