D baan.
o

Van klein naar groot stuur: Gerrit liet zich omscholen tot buschauffeur

Gerrit Bakker (45) liet zich vier jaar geleden omscholen tot buschauffeur via Consolid. Sindsdien kruipt hij elke dag met een grote glimlach achter het grote stuur. Gerrit: “Het is een heel overzichtelijk en sociaal beroep. Dit had ik 10 jaar eerder moeten doen!”

Publicatiedatum: 28 december 2023

Gerrit start zijn carrière in de automatisering. “Ik heb in computerwinkels gewerkt, maakte daarna de overstap naar klantenservice en kwam uiteindelijk bij een bedrijf terecht dat de planning deed in de taxiwereld. Leuk werk, maar ook erg hectisch. Je bent de hele dag met 40 dingen tegelijk bezig. Na een tijdje kwam de overtuiging: ik wil aan de andere kant van het werk zitten. Op de weg. Ik ben gek op autorijden. Na het werk rijd ik het liefst een stukje om, dan kom ik tot rust.”

Door de opleiding gerold

Het grote stuur spreekt Gerrit aan. Zo komt hij bij Consolid terecht. “Via de Consolid Academy kon ik een opleiding tot buschauffeur volgen met baangarantie”, vertelt hij. “We begonnen met een groep van 20 mensen en werden tijdens het hele traject goed begeleid door Consolid. Uiteindelijk rolde ik zo door de opleiding heen en kon ik snel beginnen als buschauffeur.”

Op zijn lijf geschreven

Het werk als buschauffeur is Gerrit op zijn lijf geschreven. “Het was in het begin best spannend om zo’n groot voertuig te besturen. Maar al snel voelde het net zo natuurlijk als autorijden. Bovendien is het heerlijk overzichtelijk werk. Je rijdt van A naar B, dat geeft veel rust.” Verveelt het werk dan nooit? “Ik rijd in een groot gebied met veel verschillende routes: van dorp tot stad. Dat houdt het afwisselend”, vertelt Gerrit.

Op de praatstoel

Het sociale aspect van het beroep spreekt hem het meest aan. “Het contact met collega’s en passagiers vind ik het leukste aan het werk. Buschauffeurs zijn vrijwel altijd sociale types. Het is dan ook een sociaal beroep. Veel passagiers vinden het leuk om een praatje te maken. Ken je de stoel rechts achter de buschauffeur? Dat noemde een collega eens ‘de praatstoel’. Met de mensen die hier zitten, ontstaan vaak leuke gesprekken. Ik hoor soms hele levensverhalen voorbijkomen.”

Rust en duidelijkheid

Natuurlijk moet Gerrit ook weleens optreden. “Het komt af en toe voor dat mensen zich misdragen of geen geldig vervoersbewijs hebben. Ik ben dan duidelijk en laat niet over me heen lopen. Maar ik blijf altijd rustig en maak het niet persoonlijk. Met deze houding kom je het verst, heb ik gemerkt.”

Het is duidelijk, Gerrit is blij met zijn carrière switch. “Ik kan dit nog jaren blijven doen. Misschien wil ik in de toekomst het werk combineren met het begeleiden van buschauffeurs in opleiding of de planning, maar met zelf rijden stop ik nooit.”

Ook een opleiding volgen tot buschauffeur? Check onze opleidingsvacatures in jouw regio.