Zo tackelen Consolid en UWV uitdagingen op de arbeidsmarkt

Zo tackelen Consolid en UWV uitdagingen op de arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt wordt steeds complexer. Consolid en UWV bundelen elke dag hun krachten om creatieve oplossingen te bedenken voor de ongekende krapte. René Bieman, MVO & arbeidsmarktspecialist bij Consolid: “Samen kunnen we grote uitdagingen tackelen.”

De arbeidsmarkt wordt volgens René Bieman steeds complexer: “Het personeelstekort heeft een hoogtepunt bereikt. Kandidaten zijn schaars en de 100% match bestaat niet meer. Daarom hebben we steeds vaker te maken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat betekent dat je kandidaten passend moet maken voor een functie. Denk aan hulp met taal of omscholing. Dat maakt het steeds uitdagender.”

Intensief partnerschap
Consolid en UWV trekken samen op om deze uitdagingen te tackelen. “We werken al jaren samen met UWV”, vertelt René. “In het begin was dat puur het uitzetten van vacatures. Inmiddels is de samenwerking uitgegroeid tot een intensief partnerschap. We versterken elkaar door kennis te delen en creatieve oplossingen te verzinnen. Dat is essentieel in deze arbeidsmarkt.”

Syrische vluchtelingen
Consolid en UWV bedenken bijvoorbeeld creatieve oplossingen voor het tekort aan chauffeurs. “Passende kandidaten zijn schaars en daarom moet je het buiten de gebaande paden zoeken”, vertelt René. “Denk aan langdurig werklozen, anderstaligen of ouderen. Met het UWV kijken we naar mogelijkheden en kansen. Zo hebben we een groep Syrische vluchtelingen opgeleid tot buschauffeur. Ze spraken al best goed Nederlands, maar het was niet toereikend om de testen te maken. Daarom hebben we een tolk ingeschakeld om teksten voor ze te vertalen.”

Laagdrempelig
Kandidaten op de juiste manier aantrekken is een belangrijk aandachtspunt voor Consolid en UWV. “Langdurig werklozen zien vaak veel beren op de weg en de drempel om te solliciteren is hoog”, vertelt René. “Daarom kijken we naar manieren om het zo toegankelijk mogelijk te maken. Zo organiseren we open dagen waar mensen kunnen ervaren hoe het is om achter het stuur van een bus te zitten. Geen verplichtingen, maar alleen even een rondje rijden en vragen stellen. Ook in onze communicatie letten we daarop. We gebruiken bijvoorbeeld geen woorden als test en assessment.”

De juiste weg vinden
Consolid en UWV werken dus intensief samen. Bij UWV Amsterdam zit René zelfs elke drie weken in huis. “Dat doe ik samen met een team van intercedenten en recruiters van Consolid. Klantmanagers van UWV komen bij ons langs met vragen of we hebben gesprekken met werkzoekenden. We proberen ze dan echt verder te helpen. Dat vind ik het mooiste aan deze samenwerking: dat we mensen die werk zoeken echt verder helpen. Want iedereen mag meedoen, maar niet iedereen weet de juiste weg snel te vinden.”

Delen