Profgolfer Wil Besseling laat zich niet van de green slaan

Profgolfer Wil Besseling laat zich niet van de green slaan

Consolid sponsort succesvolle golfer uit Noord-Holland al vele jaren. Eind dit jaar wil hij op het grote eindtoernooi in Dubai staan. Omdat hij dan bij de beste top 60 hoort van de Europese tour. En de kans is heel groot dat hij dat ook gaat halen. Hij staat nu op plaats 55 en dat moet hij de komende maanden zien vast te houden.

Het succes

Zijn hoge ranking is in de eerste plaats te danken aan zijn goede spel. Laat daar geen misverstand over bestaan. In de tweede plaats ook en in de derde plaats ook. Maar daarna is het ook te danken aan covid 19. Het punt is dat er veel van de hele grote toernooien zijn afgelast en daarvoor in de plaats zijn er in Europa kleinere toernooien georganiseerd door de Europese tour. Kleinere toernooien met minder prijzengeld. De grote namen spelen niet wekelijks mee voor deze toernooien met een prijzengeld van 1 miljoen euro. Maar Wil Besseling (35) wel. En hij presteert daar goed en verdient daarbij de gewilde punten voor de ranking.

Geluk bij een ongeluk

De profgolfer uit Noord-Holland presteerde eind 2019 ook al heel goed op de KLM Open International waar hij zevende werd en wist dat succes door te zetten aan het begin van 2020. Dit jaar beloofde ‘zijn’ jaar te worden totdat Covid19 zich aankondigde. Maar hij liet zich niet uit het veld slaan (of van de green), en ging tijdens de lockdown veel spelen in de golfsimulator van een vriend. “Dat was een geluk bij een ongeluk”, vertelt Wil. “Hij had er toevallig net een geïnstalleerd. Ik heb er heel wat trainingsuren in gemaakt en later zelfs officiële virtuele toernooien mee gespeeld die werden georganiseerd.” En hij won er een aantal.

Het besef

Nu staat hij dus op de prachtige 55e plaats, maar zo succesvol is Wil Besseling niet altijd geweest. Drie jaar geleden overviel hem het gevoel dat hij niet was waar hij wilde zijn. Winnaar van het WK voor amateurs in 2006, promoveerde al vroeg in zijn carrière naar het hoogste niveau (te vergelijken met ATP ranking in tennis) en was eigenlijk constant veelbelovend. Maar op een gegeven moment ging het een periode niet meer vanzelf en in 2017-2018 stelde hij zichzelf de vraag of hoe hij verder wilde. “Als alles zo vanzelf gaat, stel je je geen vragen. Dat hoeft dan niet. Toch komt het moment dat je bewuster en proactiever keuzes wilt maken. Dat je wilt doen wat echt bij jou past en niet iets doen wat je toevallig al sinds je 13e goed kunt”, zo herinnert hij zich. Hij besloot even echt totaal iets anders te gaan doen, hij ging werken bij de plaatselijke bakker. Drie maanden zat hij ‘in het brood’. En met wat afstand zag hij hoe bijzonder zijn talent en prestaties in het golfen eigenlijk waren. Hij zag de grote waarde ervan in voor hemzelf. Hij besefte dat hij echt verder wilde met golfen. Op het hoogste niveau. “Ik had mijn droom weer gevonden en nu was het mijn eigen droom. De motivatie kwam van mijzelf, sterker dan ooit. Ik had echt een stap in volwassen wording gezet.”

Steun van sponsoren

Consolid prijkt op de kleding van Wil Besseling. En dat doet het al heel wat jaren. In de goede en in de mindere jaren. “Het is voor mij heel belangrijk geweest om sponsoren te hebben die naast mij zijn blijven staan, ook juist toen ik minder presteerde. Zij bleven mij steunen en dat heb je in zo’n periode nodig. Nu het zo goed gaat, vind ik het een geweldige beleving om dat terug te kunnen geven met mooie prestaties. Op naar Dubai.”

Delen