Met scherpe planning van Consolid weten onze Albert Heijn bezorgers precies waar ze aan toe zijn

Met scherpe planning van Consolid weten onze Albert Heijn bezorgers precies waar ze aan toe zijn

’s Avonds voor 22 uur besteld en morgen je Albert Heijn boodschappen in huis. Ga daar maar eens een planning op maken in de week ervoor. “Bezorgers inplannen terwijl ze bij nader inzien niet hoeven te werken, is het laatste wat ik wil”, zegt Consolid Coördinator planning Cyriel Couturier. “Ik vind het heel belangrijk dat zij weten waar ze aan toe zijn. Een dag vrijhouden, denken dat je die dag gaat werken en dan toch uitgeroosterd worden, dat wil natuurlijk niemand.”

Blije bezorgers blijven langer bij ons, daar doe ik het voor

Waarom hij dat zo belangrijk vindt? “Het gaat erom dat de bezorgers zo prettig mogelijk werken. Op tijden die ze willen, het aantal dagen dat ze willen werken. Ook al werk je flexibel, je wilt natuurlijk toch weten waar je aan toe bent. Ik heb daar volkomen begrip voor. Ik wil graag dat bezorgers het bij ons naar hun zin hebben en daarom ‘lang’ willen blijven. Hoe strakker ik plan en rekening met hen houd, hoe blijer zij zijn.”

“De meesten van onze bezorgers hebben een vast rooster, werken op bepaalde vaste dagen”, zegt Cyriel. “Maar eigenlijk zijn velen heel flexibel. Als we een beetje vooruit kunnen zeggen tegen iemand die altijd op dinsdag werkt, dat hij niet op dinsdag nodig is, maar wel op vrijdag, kan hij nog even schuiven als hij wil. Vaak kan hij wel in zijn agenda schuiven, een oppas zoeken, plannen wijzigen. In principe gaan we uit van de vaste dagen, we schuiven liever niet natuurlijk, maar als het niet anders kan is het fijn dat het wel kan.”

Hoe hard liep het storm vorig jaar tijdens de hamsterweken?

Cyriel stuurt een tiental planners aan voor de regio Eindhoven en Rotterdam. “Ik kan inmiddels voorspellen hoeveel meer boodschappen er zullen worden besteld bij een temperatuur van 25 graden en een zonnetje”, zegt hij lachend. “En als je bij bezorging twee gratis emmertjes Ben&Jerry’s krijgt, weten wij dat we meer bezorgers paraat moeten hebben staan.”

Senior strategisch planner Pauline Zeypveld, zit de hele dag met haar neus in de data van de bezorgers. “We houden alle data bij en interpreteren die opnieuw om planningen te kunnen maken. Hoe was het vorig jaar in de herfstvakantie? Hoe hard liep het de vorige keer in de hamsterweken? Hoeveel bezorgers waren er nodig in dat prachtige juliweekend met 35 graden toen iedereen wilde barbecuen. Die data vertalen we dan naar omstandigheden nu en dat helpt ons enorm om heel precies het aantal bezorgers te kunnen bepalen die we in een bepaalde week nodig hebben.”

We bestellen met elkaar steeds meer online, ook online boodschappen. Daardoor is er ook altijd een grote vraag naar bezorgers. Cyriel: “Des te belangrijker is het om de huidige bezorgers blij te laten zijn met de manier waarop ze worden ingepland. Veel van hen zijn ‘stapelbaners’. Die werken ook nog elders, soms ook als zelfstandige. Die moeten weten waar ze van op aan kunnen. Van mij kunnen ze altijd op aan. Wij zijn op de planning ook altijd bereikbaar als zij aan het werk zijn. Daar doe ik het voor.”

Delen