Interview met Rob Bontekoe

Interview met Rob Bontekoe

“Ik ben toch veel te jong om nu al te stoppen met werken”

Helaas maken zijn ouders en broer het niet meer mee, maar vandaag …mei 2018 heeft Rob Bontekoe (59) zijn opleiding afgerond en is nu gecertificeerd beveiliger. “Mijn broer was supertrots geweest”, dat weet Bontekoe zeker. Die trots komt niet uit de lucht vallen. Bontekoe was vele jaren werkzaam bij het GAK [latere UWV], MeesPierson, ABNAmro en ING op de beleggingsafdelingen en in administratieve functies. Tot hij op 58 jarige leeftijd te horen kreeg: “Meneer Bontekoe, dank u wel voor uw bewezen diensten, maar wij gaan afscheid van u nemen.”

Opleiding van één jaar in drie maanden

Er volgde een korte periode van zappen op de bank en afspreken met bekenden en vrienden, maar hij realiseerde zich dat dit niet zijn nieuwe toekomst kon zijn. Ook al had hij de zekerheid van een behoorlijke uitkering. “Ik ben toch te jong om thuis te blijven zitten.” En zo toog hij op een dag naar een banenmarkt in Amsterdam-West en belandde bij de stand van Consolid. Beveiliger, daar had hij nog niet eerder over nagedacht, maar intercedent Jeffrey wekte zijn interesse in dit vak. Bontekoe besloot dat dit zijn nieuwe pad kon worden, maar moest even wachten op voldoende medeleerlingen om het klasje te vullen. Begin dit jaar was het zover, met 12 man tussen de 19 en 59 jaar begonnen ze aan een verkorte opleiding tot beveiliger: “Je doet een opleiding van een jaar in drie maanden. Je krijgt twee maal per week klassikaal les, je doet praktijkervaring op via Consolid en je maakt ook nog opdrachten thuis. Dat is best pittig.”

Beveiliger is ook een baan in de hospitality

Bontekoe kan niet wachten totdat hij aan de slag gaat. Waarschijnlijk wordt de Bijenkorf zijn nieuwe thuis. Maar het maakt hem eigenlijk niet uit waar hij aan de slag gaat. “Het lijkt mij heel afwisselend werk, steeds andere collega’s, geen dag hetzelfde. Een praatje maken met mensen. Uiteindelijk is beveiliger ook een baan in de hospitality, en dat ligt mij wel. Ben benieuwd of ik ingewerkt ga worden door iemand van 20 of 30 jaar.” Mochten er ploegendiensten komen, dan vindt Bontekoe dat geen probleem. Bij ING deed hij de administratie voor het kantoor in Singapore en New York. “Dan had je ook dagen dat je om half 4 ’s morgens moest beginnen of ’s avonds tot middernacht aan het werk was”, herinnert hij zich.

Gelukkig zijn met wat je hebt

Bontekoe gaat er uiteraard in salaris op achteruit ten opzichte van wat hij bij de banken verdiende, maar dat vindt hij niet belangrijk. Hij houdt niet van achterom kijken en spijt heeft hij überhaupt nooit ergens van, zo’n man is Bontekoe: “Plezier en gezondheid gaan boven geld”, zo zegt hij stellig. “Mijn ouders en mijn broer hadden het dapper van mij gevonden dat ik voor dit hele nieuwe vak heb gekozen en er weer vol tegenaan ga. Ik ben opgevoed met de houding dat je gelukkig moet zijn met wat je hebt. ” En dat is hij dus ook.

Delen