Interview met John Rademaker

Interview met John Rademaker

“Als je eenmaal dat grote stuur hebt vastgehouden, wil je altijd dat grote stuur’

John Rademaker werkte nog 5 jaar door na zijn pensioen, de muren kwamen op hem af

“Als je eenmaal dat grote stuur hebt vastgehouden, wil je altijd dat grote stuur”, zegt vrachtwagenchauffeur John Rademaker. Of liever gezegd, gepensioneerde vrachtwagenchauffeur want sinds kort zit de 70-jarige niet meer op de vrachtwagen. Twee metalen knieën, geblesseerde schouders en heupen die niet meer willen, houden hem nu thuis. “Het is tijd om naar mijn lichaam te luisteren”, zo zegt hij. 56 Jaar zat hij op de weg, hij begon op zijn veertiende als bijrijder. “Toen werd er iets in mij wakker geklikt voor dit vak.”

Vragen?

Vrijheid op de weg

Hij ging al eens eerder met pensioen, vijf jaar geleden. Maar na twee maanden meldde hij zich bij Consolid. De muren kwamen thuis op hem af. Hij moest en zou de weg weer op gaan. En dat kon. De afgelopen vijf jaar genoot John van zijn vrijheid op de weg. Hij werkte voor verschillende opdrachtgevers, maar vooral voor Leen Bakker. “Door files en ander oponthoud kwam je soms later aan dan de mensen hadden verwacht”, zo herinnert hij zich. “Dan waren ze natuurlijk eerst geïrriteerd. Maar door mijn klantvriendelijkheid zwaaiden ze me altijd weer met een glimlach uit. Daar doe je het voor.” Hij reed ook wel naar de Ardennen en Duitsland. Of de volgende dag naar Leeuwarden. “Maakt mij niet uit, als ik ’s avonds maar in mijn eigen mandje kan liggen.”

Geven en nemen staat in goede verhouding

Wie weet nog wat dubbel klutsen is? John wel: twee keer schakelen voordat je in een volgende versnelling zit. Hij laadde en loste nog katoenbalen van 70 kilo met de hand. Stuurbekrachtiging en met één pink 45 ton verplaatsen? Welnee, hadden ze vroeger niet. Respect voor vrachtwagens op de weg. Hij kent het nog. John werkte in zijn lange loopbaan via verschillende uitzendorganisaties. “Voor mij is er maar één uitzendorganisatie en dat is Consolid. Er wordt duidelijk rekening gehouden met mijn wensen. Ze denken met je mee en vragen hoe het met je gaat. Dat is belangrijk voor mij. Ik heb wel eens gevraagd of ik voor andere klanten kon werken, en daar werd altijd naar geluisterd.” John kreeg regelmatig aanbiedingen om in dienst te komen bij klanten: “Ik ben daar nooit op ingegaan. Consolid en ik, dat is ‘wij’. Zij staan altijd achter mij, dat wist ik. Als ik ze bel neemt er altijd iemand op, er is altijd iemand die luistert. Hier ben je geen nummer.”  Intercedente Ilse Sweep vult aan: “John is een harde werker, je kunt altijd van hem op aan. Afspraak is afspraak. Hij wil kwaliteit leveren. Dat werkt heel prettig. Wij stellen ons inderdaad flexibel op naar hem. Geven en nemen staat tussen ons in een goede verhouding.”

Ik had nog graag 5 jaar doorgereden

Nu is het pensioen dan toch echt een feit geworden. John heeft er vrede mee. “Zolang mijn dagen goed gevuld zijn en worden, gaat het goed. Maar zet me niet voor vier uur stil. Als je auto’s tegenkomt waar je vroeger voor hebt gereden, dan voel je het wel eventjes. Ach, ik had heel graag nog 5 jaar doorgereden.” 

Delen