HR manager op je 25e: Gina kreeg de kans bij Consolid

HR manager op je 25e: Gina kreeg de kans bij Consolid

Gina Bakker (25) timmert flink aan de weg bij Consolid. Ze begon op haar 21e als intercedent, stapte drie jaar later over naar de HR afdeling op het hoofdkantoor en is in februari dit jaar gepromoveerd tot HR manager. We spreken Gina over haar drijfveren, ambities en visie op HR. Gina: “We kijken verder dan leeftijd of studie. Talent en de wil om te ontwikkelen zijn veel belangrijker dan een diploma.”

Collega’s omschrijven Gina als vastberaden en gedreven. Dat zat er al vroeg in. Op haar 11e maakte ze een PowerPointpresentatie voor haar ouders om te onderbouwen waarom ze een laptop nodig had. “Ik zat net op de middelbare school en wilde bijles geven aan kinderen op de basisschool”, vertelt Gina. “Daar had ik een laptop voor nodig. Die kreeg ik niet zomaar. Mijn ouders vonden het belangrijk dat ik kon verklaren waarom ik iets wilde. Dus maakte ik een PowerPoint voor ze. Ik werd van huis uit gestimuleerd om ondernemend te zijn.”

“Mijn droom was gevangenisdirecteur worden”

Gevangenisdirecteur worden

Na de havo kiest Gina voor hbo-bedrijfskunde. Na acht weken raadt haar mentor haar aan om deeltijd te studeren. “Hij zei: volgens mij gaat dit te traag voor je. Heb je ooit aan deeltijd studeren gedacht? Dat leek me wel wat. Ik wilde altijd al werken en geld verdienen. En had mijn hele carrièrepad al uitgestippeld. Mijn droom was gevangenisdirecteur worden. Het gevangeniswezen heeft me altijd geïnteresseerd. Hoe belanden mensen daar? Wat is de invloed van hun omgeving? En aan wie is het om te bepalen of je goed of slecht bent? Het leek me heel mooi om vanuit die rol mensen te helpen.”

Menselijk stuk

Na twee jaar bedrijfskunde switcht Gina naar deeltijd communicatie. “Dat paste toch meer bij mij. Ik ben communicatief sterk en werk het liefst met mensen. Naast mijn studie ging ik aan de slag als intercedent bij een detacheerder in de bouw. Het was een hele commerciële functie. Ik heb veel geleerd, maar ik miste het menselijke stuk. Het echt iets kunnen betekenen voor anderen. Een vriendin raadde me toen aan om eens met Consolid te praten.”

“Consolid is een familiebedrijf en dat voel je”

Familiebedrijf met oprechte aandacht

Bij haar eerste gesprek wordt Gina geraakt door het oprechte karakter van de organisatie. “Dat merk je direct als je binnenstapt bij de receptie. Er werken veel verschillende mensen en er is een goede balans tussen persoonlijkheden. Vooral het mensgerichte sprak me erg aan. Consolid is een familiebedrijf en die familiecultuur voel je. Er is oprechte aandacht voor de toekomst van de mensen die er werken. Zowel voor de flexwerkers als de interne medewerkers. Uitgangspunt is dat iedereen kan blijven meedoen, privé en professioneel. Zaakwaarnemerschap noemen we dat hier.”

Dit is werkgeluk

Een week later begint Gina op haar 21e als intercedent personenvervoer op de vestiging in Rotterdam. “Een uitdagende functie. Je bent aan de ene kant een sparringpartner voor de opdrachtgever en aan de andere kant bouw je een persoonlijke band op met de flexkrachten. Soms help je mensen die in een uitzichtloze situatie zitten aan een tweede kans op de arbeidsmarkt. Vervolgens zie je dat ze na een jaar een huis kopen en kinderen krijgen. Dat is voor mij werkgeluk: dat je echt iets kunt betekenen voor mensen.”

“Als je hier langer werkt, verpand je je hart aan het bedrijf”

Hart verpand aan Consolid

Na drie jaar begint het bij Gina – die inmiddels senior intercedent is - te kriebelen. “Ik heb als intercedent veel geleerd over verschillende type mensen, maar ik was toe aan een nieuwe stap. Dat heb ik eerlijk aangegeven bij mijn manager. Zij zei toen: heb je de functie voor Junior HR adviseur op het hoofdkantoor gezien? Ik ga je missen als je het doet, maar het zou goed bij je passen. Mijn manager had gelijk. Ik vind niks zo interessant als dynamieken tussen mensen en hoe mensen zich bewegen in organisaties. Ook leek het me mooi om te bouwen aan de organisatie Consolid. Als je hier langer werkt, verpand je je hart aan het bedrijf.”

Van intercedent naar HR afdeling

Gina solliciteert en wordt aangenomen. In september 2021 start ze haar nieuwe avontuur op het hoofdkantoor in Hoofddorp als Junior HR adviseur. “Ik kwam binnen in een heel ervaren team waar ik veel van kon leren”, vertelt Gina. “Vooral het advieswerk sprak me aan. Mensen binnen een organisatie zijn zo verschillend. En vaak speelt er meer dan aan de oppervlakte zichtbaar is. Hoe kom je dan tot de kern en waar ontmoet je elkaar?”

“Er ging direct een vuurtje branden. Dit is mijn plek!”

Vuurtje branden

Als binnen korte tijd twee ervaren collega’s het team verlaten, maakt Gina de stap naar HR adviseur. “Ik wilde in deze rol meer leren op strategisch vlak en heb dat aangegeven bij mijn manager. Zij gaf me die kans. We zijn samen opgetrokken en zo kon ik me ontwikkelen als haar strategische sparringpartner.” Een paar maanden na haar aanstelling als HR adviseur krijgt Gina een verrassend bericht van haar manager: “Ze had een nieuwe uitdaging gevonden. Ik had het totaal niet zien aankomen en vond het heel jammer. Maar er ging ook direct een vuurtje branden. Dit is wat ik wil, dit is mijn plek! Ik besloot te reageren op de vacature. Wel pas na overleg met de rest van het team, ik vond het belangrijk dat zij achter me stonden. Na drie gesprekken kreeg ik het verlossende antwoord van de directie: je bent het geworden.”

“Ik ben niet bang om mijn vinger op te steken”

Talent belangrijker dan diploma

Gina is Consolid dankbaar voor de kans: “Het is fijn als je gezien wordt als mens en het vertrouwen krijgt voor zo’n rol. Zeker op deze leeftijd en zonder HR opleiding. Maar het komt ook omdat ik heb laten zien wat ik kan. Ik geef altijd het beste van mezelf en ben niet bang om mijn vinger op te steken. Als je verder wil komen, moet je jezelf laten zien en initiatief nemen. Niet wachten tot iets je overkomt, maar zelf het eigenaarschap pakken. Dat vind ik ook mooi aan deze organisatie. We kijken verder dan leeftijd of studie. Zo focussen we bij het aannemen van nieuwe mensen echt op talent en de wil om te ontwikkelen. Wat is het je waard om ergens te komen? Dat is veel belangrijker dan een diploma. Zeker in deze krappe arbeidsmarkt.”

Heldere verwachtingen

Als HR manager gelooft Gina in de kracht van heldere verwachtingen. “Een rechtlijnig en eenduidig beleid is mijn focus. Als je heldere doelen meegeeft, kun je elkaar daar ook op aanspreken. Zo zijn we eerlijk over wat we als HR afdeling te bieden hebben en maken we dat waar. Daarnaast zijn we duidelijk over wat we van mensen binnen de organisatie verwachten. Hoe ze dat invullen is persoonlijk. Want iedereen werkt weer anders. Ik geloof dat mensen dan hun eigen verantwoordelijkheid pakken.”

“Gen Z is heel nieuwsgierig, creatief en oplossingsgericht”

Gen Z op de werkvloer

Gina en haar team staan voor verschillende uitdagingen. Een daarvan is het binden en boeien van Generatie Z (jongeren geboren tussen 1995 en 2012). “Gen Z is heel nieuwsgierig, creatief en oplossingsgericht”, vertelt Gina. “Maar ook op zoek naar zingeving, ontwikkeling en flexibiliteit. Daar spelen we op in met veel mogelijkheden om 32 uur te werken en goede arbeidsvoorwaarden. Je krijgt hier bijvoorbeeld 38 vakantiedagen. Ook investeren we veel in ontwikkeling. We hebben een eigen ontwikkelbeleid waarmee je als startende intercedent binnen twee jaar senior intercedent kunt worden. Daarnaast krijgt iedereen toegang tot de Consolid Talent Academy. Een digitaal leerplatform met 225 uiteenlopende trainingen. Je kunt zelfs je Wft Hypothecair Krediet certificaat halen.”

Focus op werkgeluk

Werkgeluk is de komende tijd een van de focuspunten van Gina. “Ik geloof dat werkgeluk steeds belangrijker wordt voor mensen. Dat gaat vooral om het creëren van energie op de werkvloer. Samen successen behalen en bouwen aan de organisatie. Maar ook werken aan veiligheid en vertrouwen binnen teams. Zorgen dat iedereen op zijn plek zit en dat de balans klopt. Samen met de director operations werk ik bijvoorbeeld aan een beleid voor het inwerken van nieuwe mensen. Hoe zorgen we dat ze zich zo snel mogelijk thuis voelen en succesvol zijn? Daarbij geloof ik in co-creatie. Ik wil het samen doen met de mensen binnen de organisatie. Bij alles wat ik doe, houd ik de mensen voor wie ik het doe in gedachten.”

Delen