Hoeveel nachtjes slapen nog?

Hoeveel nachtjes slapen nog?

“Verkeersregels toepassen en wiskundige formules oplossen, ik doe het allebei”, zegt Dirk van den Oetelaar (58). “Door de week sta ik voor de klas en op zaterdag rijd ik voor PostNL en dat alweer 10 jaar.”

Wis- en trailerkunde

Van maandag tot en met donderdag staat Dirk voor de klas. Tieners lesgeven in natuurkunde, scheikunde en wiskunde. “Dat doe ik eigenlijk al heel lang, 34 jaar. Een mooi afwisselende baan.”
Voor de klas moet hij andere vaardigheden aanspreken dan op zaterdag in de cabine van zijn trailer. Dirk ziet rijden op een trailer bijna als een vrijetijdsbesteding. “Het voelt niet als werken”, zegt hij. “Heerlijk om het voertuig te beheersen, onderweg te zijn, en de grootste sport is om binnen de planning te blijven.” De planning krijgt hij elke week van Consolid. Dirk: “Ik start altijd vanuit mijn standplaats Den Bosch. En dan verschilt het nogal waar ik naartoe rijd en wat ik vervoer.”

Nog vijf nachtjes

Rijden met een trekker en oplegger was voor Dirk in het begin weer even wennen. Hij haalde ooit zijn rijbewijs bij de landmacht. In 1984 zijn groot rijbewijs gehaald en een jaar later afgezwaaid. En tot 2009 had Dirk dan ook niet meer op een vrachtwagen gereden. “Dus als je dan in 2009 weer op de vrachtwagen stapt dan is het wel wel even wennen. Maar goed een paar keer oefenen op de trailer en ik had het weer te pakken. Daar krijg je energie van.”
Eigenlijk telt Dirk elke week ‘de nachtjes af’. Nog vijf nachten slapen en hij mag weer rijden. Alleen deze week moet hij zelf even de schoolbankjes in. Bijspijkeren, nog beter leren werken met de boordcomputer, uitleg over de tachograaf en de rij,- en rusttijden. Hoort erbij. Dirk zit liever op de wagen, dat dan weer wel.

Skilled for life

‘Wat je ook gaat doen in je verdere leven, je bent skilled for life. Dat is de huidige campagneleus van defensie. “En dat is zo waar”, zegt Dirk. “Veel mannen hebben in een ver verleden hun groot rijbewijs gehaald bij de landmacht en de luchtmacht. Ik ben nu bijna 59, elke zaterdag zie ik dat er chauffeurs nodig zijn bij PostNL. Zou geweldig zijn als ik straks met een aantal oud collega’s de ‘baan’ op ga.”

En Dirk telt de nachten af, helaas slaat hij deze keer een week over door de bijscholing. Volgende week zaterdag zit hij weer op de trailer. Misschien binnenkort wel tegelijk met zijn oude maten.

Delen