Eens de BOB, altijd de BOB

Het was zijn stiefvader die hem aanmoedigde ook voor het vak van buschauffeur te gaan. Die rijdt al 36 jaar bij Connexxion. En deze week is het zover. Remy Willemse (25) rijdt deze week op de bus in Zeeland. Hij heeft inmiddels zijn rijbewijs D gehaald en mag zich nu busbestuurder noemen. “De komende weken ga je met mij de routes rijden, omgaan met de systemen en de verschillende diensten”, zegt zijn mentor. “En daarna ben je echt zelfstandig bus-chauffeur bij Connexxion.”

Taxichauffeur, busbestuurder, buschauffeur

Remy werkt al een tijd bij of via Consolid. Hij haalde eerst bij Consolid zijn taxidiploma (taxipas) en werkte als taxichauffeur bij Taxi de Vlieger. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en hij besloot al heel snel om ook zijn papieren voor buschauffeur te halen. “Het is wel even wennen om te rijden op verschillende bussen. Je lest in een wat kleinere VDL Berkhof bus”, vertelt Remy. “Dat is anders dan een 18 meter lange gelede bus. In de volksmond: de harmonicabus of accordeonbus. De komende weken rijd ik op verschillende bussen, niet alleen qua grootte maar ook qua brandstof. Want hoe gek het ook klinkt een bus op aardgas rijdt net even anders dan een bus op diesel. Een diesel heeft net iets meer trekkracht. Een aardgas bus heeft meer tijd nodig om op stoom te komen.”

Op stoom

Remy hoeft niet zo op stoom te komen. Hij is tenslotte al in de voetsporen getreden van zijn stiefvader, in een gebied waar hij zelf woont en zo goed kent: Zierikzee, St. Maartensdijk en Goes. “Ik heb altijd al graag gereden, ook voor mijn vrienden. Sinds ik mijn rijbewijs op zak had, wilde ik altijd al de BOB zijn. En nu niet meer alleen voor mijn vrienden, maar ook voor heel veel anderen.” En of hij de dienstjaren van zijn stiefvader gaat halen? “Dat weet je nooit, maar ik heb er nu in elk geval al heel veel zin in.”

Delen