De kracht van offline: Consolid en UWV werven 15 nieuwe buschauffeurs voor Qbuzz

De kracht van offline: Consolid en UWV werven 15 nieuwe buschauffeurs voor Qbuzz

Hoe vind je nieuwe buschauffeurs in de uitdagende regio Utrecht? Consolid en UWV gingen voor deze complexe opdracht offline. En met succes! Met een laagdrempelige offline aanpak werven ze maar liefst 15 nieuwe kandidaten voor opdrachtgever Qbuzz. René Bieman, Arbeidsmarktspecialist bij Consolid: “We halen alle drempels om te solliciteren weg.”

De vraag naar buschauffeurs is groot, maar kandidaten zijn schaars. Zeker in de regio Utrecht. “Utrecht is een van de meest uitdagende regio’s”, vertelt René Bieman. “Dat komt door de samenstelling van de bevolking. Er wonen veel hoogopgeleiden en studenten. Voor mbo’ers die een uitvoerend beroep zoeken, is veel werk en weinig aanbod. Dat maakt het vinden van goede kandidaten heel lastig.”

Helemaal offline
René bundelt voor de opdracht van Qbuzz de krachten met UWV. “We werken al langer intensief samen met UWV om de uitdagingen op de krappe arbeidsmarkt te tackelen. Daarbij richten we ons op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Denk aan langdurig werklozen of ouderen. Voor deze doelgroep zijn we dit keer helemaal offline gegaan. Natuurlijk zetten we ook altijd online campagnes in om kandidaten te werven. Dat blijft heel belangrijk. Maar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ervaren een enorme drempel om te solliciteren en denken al snel: ‘dit is niks voor mij’. Dat vereist een andere aanpak. Laagdrempeliger en persoonlijker.”

Alle drempels weg
In de aanpak van Consolid en UWV draait alles om laagdrempelige offline ontmoetingen. “De afgelopen maanden hebben we via de klantmanagers van UWV Utrecht mensen uitgenodigd voor ervaringsdagen”, vertelt René. “Tijdens deze open dagen kunnen geïnteresseerden ervaren hoe het is om op de bus te rijden. Iedereen is welkom. Geen verplichtingen, verwachtingen of cv’s. Je hoeft alleen maar op te komen dagen en een rondje rijden. Het gaat echt om plezier maken. Dat werkt heel goed. Gemiddeld hebben we voor een ervaringsdag 30 tot 35 aanmeldingen. We staan bijvoorbeeld ook op banenmarkten, maar daar durft deze doelgroep niet op ons af te stappen. Nu halen we alle drempels weg.”

1-op-1 gesprek
“Vaak zie je als mensen na een proefrondje uit de bus stappen direct of ze enthousiast zijn”, vervolgt René. “Met deze mensen gaan we 1-op-1 in gesprek over de vervolgstappen. Als je buschauffeur wilt worden, moet je eerst verschillende tests doen om te kunnen beginnen aan de opleiding. Een term als ‘assessment’ kan een kandidaat dan afschrikken. Maar tijdens de 1-op-1 gesprekken kunnen we daar direct op inspelen door kandidaten gerust te stellen en zorgen weg te nemen.”

Enorme verantwoordelijkheid
Inmiddels zitten 15 kandidaten in het traject om buschauffeur te worden. René: “We hadden niet verwacht op deze manier zoveel kandidaten te werven. Samen met UWV voelen we een enorme verantwoordelijkheid om deze – soms toch kwetsbare – doelgroep goed door het traject te leiden. We doen er bijvoorbeeld alles aan om mensen niet uit te laten vallen. Laatst was een hele goede kandidaat niet goed door de rijtest gekomen. Dat kwam echt door de zenuwen, tijdens de ervaringsdag ging het hartstikke goed. Dan kijken we samen met de gemeente of hij opnieuw een rijtest kan doen. Maar als we denken dat iemand het niet aankan, zeggen we dat ook eerlijk. We gaan heel zorgvuldig te werk.

Delen