Bijna 400 geïnteresseerden op Banendag bij Consolid

Bijna 400 geïnteresseerden op Banendag bij Consolid

“Ja hoor, ik zie buschauffeur helemaal zitten na vandaag”

Bart (57) en Remco (54) uit Almere zitten ontspannen tegenover elkaar “te filosoferen” zoals ze dat noemen. Kopje koffie, de wikkel van KitKat ligt open voor hen in de kantine van Consolid. Ze kennen elkaar van ‘de bank’ waar ze collega’s zijn geweest voordat ze hun baan verloren. Bart wilde stiekem altijd al chauffeur worden. Remco vindt machinist wel interessant na vandaag. De aantekeningen van het gesprek dat ze net hebben gehad met een intercedente liggen op tafel. “Wil je een bus of een trein met mensen besturen of juist liever een vrachtwagen of goederentrein?” De heren zijn duidelijk. Bart wil buschauffeur worden en Remco ziet een goederentrein wel zitten. “Ja, ik denk wel dat dit ’t gaat worden hoor. Ik ben zo blij dat het UWV me hierop heeft gewezen en dat ik ben gekomen.”

Het is Banendag bij Consolid

In het hele pand lopen deze middag vierhonderd mensen – veelal mannen en een enkele vrouw – alle ‘stops’ af om te zien of werken als bus- of vrachtwagenchauffeur, machinist of bezorger bij Albert Heijn online of een baan in de beveiliging iets voor hen kan zijn. Aan het einde van de middag zal blijken dat de helft van hen zo enthousiast is geraakt, dat er vervolgafspraken zijn gemaakt om verder te praten over hun toekomst bij Consolid.

Ook echt zelf achter het grote stuur kruipen

“Het is een mix van mensen die al hun groot rijbewijs hebben, maar nu een andere baan hebben en mensen die hun groot rijbewijs nog moeten halen”, zegt Eva ter Meulen, intercedente voor transport bij Consolid. “Het loopt de hele dag mooi door, gelukkig zijn we met genoeg mensen om ook iedereen rustig te woord te kunnen staan.”

De geïnteresseerden kunnen kennismaken met Consolid en meer informatie krijgen over de mogelijkheden. Maar ze kunnen ook ervaren hoe het is om een trein te besturen en te laten stoppen op het juiste perron bij een station, in een simulator. Ook hoe het is om een echte vrachtwagen te besturen in een leswagen op het bedrijventerrein in Hoofddorp. Of hoe het is om het grote stuur van een bus te besturen in weer een andere simulator. “Ik vind het heel spannend”, zegt Juan-Guillermo die staat te wachten. Hij straalt van oor tot oor en kan niet wachten totdat hij aan de beurt is. “Ik wil dit zo graag, dat grote stuur vasthouden. Het lijkt mij geweldig werk, buschauffeur. Ook gezellig om met de passagiers praten”. De dame die voor hem in de simulator mocht plaatsnemen is klaar en loopt naar achteren, naar haar zoon van 32. Die heeft mee kunnen kijken op een monitor: “Je was echt heel goed, mam. Je had alleen niet door dat de wielen onder en achter je zitten en niet naast je, maar als je dat eenmaal weet kun je zo de weg op.” Moeder van 57 jaar, straalt. “Eerst maar de afspraak afwachten die ik heb gemaakt met de intercedente, en kijken of ik verder kan.” En een Surinaamse meneer heeft alleen maar meer zin in het werk gekregen. Ook hij gaat nu verder het traject in en hoopt binnenkort aan de opleiding te mogen beginnen. Hij loopt weer naar binnen en de trap op. “Even nog gauw iets vragen aan ‘mijn’ intercedent”. Ja, zo snel kan het gaan.

Delen