Aan de bak op de bakwagen

Aan de bak op de bakwagen

“Wie had dat gedacht, in 2014 nog aan het werk als assistent ICT engineer in Syrië en vijf jaar later op de vrachtwagen in Nederland”, vertelt Mohamed Anas (36), roepnaam Anas. “Ben echt beretrots, ik ben geslaagd als vrachtwagenchauffeur en over een paar weken ga ik aan de bak bij een klant van Consolid.”

Koekjes

2014 is het jaar dat Anas opgeroepen werd voor militaire dienst. Het jaar dat hij mede om die reden vlucht uit Syrië. Hij is een van die vluchtelingen die na een barre levensgevaarlijke tocht door Algerije en Libië met een gammel bootje naar Italië is ‘gereisd’. Een tocht vol ontberingen. Zo zit Anas 20 uur lang zonder drinken in een bakwagen om de kust van Libië te bereiken.
Om vervolgens via een aantal AZC’s in Leiden terecht te komen. Eerst alleen en sinds korte tijd zijn ook zijn vrouw en twee kinderen in Nederland. “Ik had mijn vrouw en kinderen twee jaar niet gezien. Zij bleven achter in Jordanië. Nu bouwen we hier samen, na die zware periode, een nieuwe toekomst op. Het lukt en daar ben ik trots op en dankbaar. Dankbaar dat mensen mij deze kans hebben gegeven. Dat is ook de betekenis van de Syrische koekjes die Anas heeft meegenomen. Een cadeau voor Yassin El Aãoudati, zijn contactpersoon bij Consolid. “Hij begreep mij, wij hadden een klik en heeft mij altijd geholpen. Ook als het moeilijk was. Ook als hij creatief naar een oplossing moest zoeken. Tot op de dag van vandaag. Dat zal ik nooit vergeten.”

Nieuw land

Alles is onbekend in een nieuw land. Waar begin je, hoe pak je dat aan, bij wie moet je zijn? Anas gaat wonen in Leiden en komt in contact met een contactpersoon bij de gemeente Leiden. Een inburgeringscursus, taallessen volgen en dan komt al snel de vraag: hoe kom ik aan werk? Het was een lange weg op de arbeidsmarkt in Nederland. Want een ding stond voor Anas als een paal boven water: hij wilde zo snel mogelijk aan de slag. Werk als assistent engineer, dat bleek lastig. Diploma’s worden in Nederland niet erkend en de taal blijkt een struikelblok. Ook vijftien jaar in de ICT is onvoldoende om hier aan de slag te gaan in zijn vakgebied. Wat dan? Wat wil ik dan?

Aan de bak op de bakwagen

“Vrachtwagenchauffeur worden. Ik ben op een gegeven moment zelf op zoek gegaan, heb zelf initiatief genomen en via via kwam ik in contact met Consolid. Dat voelde eigenlijk meteen als een warm bad. Tijdens een open dag ving Yassin mij heel goed op.” Hij luisterde aandachtig naar mij, schatte goed in wat ik aankon en hoe hij de dingen het beste voor mij kon regelen. Zo kon ik mij helemaal focussen op het behalen van mijn diploma. Met hem is het balletje gaan rollen.”
En dus rijdt Anas in juni voor vervoerder Mebin op de Nederlandse wegen. Op de bakwagen ook al wil hij het liefst meteen doorpakken en ‘op’ voor zijn CE diploma zodat hij kan rijden op een trailer. Maar voor het zover is, eerst maar eens genieten van dit moment. “Zo mooi, Anas heeft alles in een keer gehaald, in een keer geslaagd voor zijn C diploma. Dat is echt heel knap. Eerst daar maar eens van genieten”, beaamt een trotse Yassin.

Delen