Opleiding Vrachtwagenchauffeur - de procedure

Als nieuw op te leiden vrachtwagenchauffeur moet je het rijbewijs C(E) halen. Je haalt ook direct jouw vakbekwaamheid, de zogenaamde Code 95. Ben je geïnteresseerd? Lees dan snel verder, bekijk direct onze vacatures of neem direct contact met ons op. 

Opleiding

De opleiding tot vrachtwagenchauffeur is opgebouwd uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte (o.a. rijlessen). Nadat de drie theorie-onderdelen zijn behaald wordt gestart met de rijlessen. De rijlessen sluit je af met een praktijkexamen bij het CBR. Binnen het praktijkgedeelte vallen ook de Praktische toets en Toets Besloten Terrein (manoeuvreren).
Wanneer alle onderdelen goed zijn afgesloten kun je een nieuw rijbewijs aanvragen. Hierop staat dat je het rijbewijs C(E) hebt, maar ook de aantekening Code 95.

Selectieprocedure

Om tot de opleiding voor vrachtwagenchauffeur te worden toegelaten, ga je een selectieprocedure door. Tijdens deze procedure kijken wij of je de capaciteiten hebt om de opleiding tot een positief einde te brengen. Even belangrijk vinden we jouw motivatie. Onderstaand een kort overzicht van onze selectieprocedure.
Jouw sollicitatie komt binnen bij ons recruitmentteam. Hier wordt beoordeeld of jouw sollicitatie compleet is en of je aan de 'harde criteria' voldoet. Een van de recruiters neemt telefonisch contact met je op om jouw sollicitatie door te spreken, compleet te maken en te horen wat jouw motivatie is.
Na een positieve beoordeling van jouw sollicitatie, word je uitgenodigd voor een selectiedag. Ook ontvang je, via e-mail, een link naar een persoonlijkheidsvragenlijst.

Selectiedag

De selectiedag is een mix van het ontvangen van informatie en het voeren van een sollicitatiegesprek met één van onze intercedenten. Hiernaast wordt mogelijk een rijtest afgenomen. Kom je daar goed doorheen, dan word je uitgenodigd voor het officiële psychologisch onderzoek voor de functie van vrachtwagenchauffeur. Dit onderzoek wordt verricht door een hierin gespecialiseerd bureau.
Aan de selectie zijn geen kosten voor jou verbonden, met uitzondering van de tijd die je erin moet steken. Jouw reiskosten gedurende de selectieprocedure, de kosten van een Verklaring omtrent het Gedrag bij de gemeente waar je woont en de kosten van een Eigen Verklaring moet je wel zelf voldoen.
Het kan voorkomen dat je voor je start met de opleiding een gesprek krijgt met de uiteindelijke opdrachtgever waar je gaat werken. Dit gesprek maakt onderdeel uit van de selectieprocedure.

Opleidingsovereenkomst

Wanneer je de hele selectieprocedure met goed gevolg hebt afgerond dan gaan we een opleidingsovereenkomst aan. Hierin staan de afspraken over de opleiding, de kosten en welke verplichtingen je aangaat richting ons. De opleiding duurt gemiddeld vanaf 6 weken (avond) tot 4 maanden (weekend). In deze periode kun je door Consolid al aan het werk geholpen zijn bij de opdrachtgever waar je ook als chauffeur aan de slag zult gaan. Bijvoorbeeld als bijrijder, in het magazijn of op een bestelbus. Dan ben je dus al aan het werk en ontvang je al salaris. Op deze manier wordt je optimaal voorbereid op het chauffeurswerk bij diezelfde opdrachtgever, doordat je het bedrijf al leert kennen en kennis over de goederen en producten opdoet.
Consolid financiert kosteloos de gehele opleiding voor. Wanneer jij aan het werk gaat betaal je in 52 weken een klein deel van de opleidingskosten terug. Heb jij de 52 weken werken volgemaakt, dan worden de overige opleidingskosten (buiten de herexamens) aan jou kwijtgescholden. Dit betreft het samenwerkingsverband met het Sectorinstituut Transport en Logistiek.

Arbeidsovereenkomst

Na het volbrengen van de opleiding krijgt je van ons een arbeidsovereenkomst. Deze arbeidsovereenkomst is op basis van de CAO voor uitzendkrachten (ABU) en kent het zogenoemde fasesysteem. Het fasesysteem heeft als doel om langer werken bij een uitzendbureau te belonen met meer zekerheden.